Цитата дня:

Молитва — не говоріння людини, о відкривання себе на Боже Слово.
Юзеф Авґустин.

Дайте ви їм їсти...

Євангельське читання восьмої неділі по Зісланні Святого Духа говорить нам про чудо помноження хлібів.

Щороку ми чуємо уривок євангелія від Матея про помноження хлібів. Але у різний час серед різних народів це євангельське читання сприймається по різному. Уявімо якби це євангельське читання звучало під час Великого Голоду в Ірландії 1845-1852 роках. або в Україні в часі голодомору 1932-1933 років, коли мільйони людей загинули від голодної смерті. Або у наш час коли на кордоні Судану і Кенії люди потерпають від нестачі харчів. Як пояснити голодним чому Господь не нагодує їх? А як проповідувати цей уривок ситим, тим хто не уявляє собі що означає бути голодним? В наш час є такі країни в яких хліб на вагу золота, а є такі де хліб викидують. За статистикою у Країнах Третього світу від голоду помирає понад мільйон людей, а з іншого боку в інших країнах люди помирають від переїдання.

 

З року в рік ми чуємо цю євангельську розповідь, бо ми потребуємо чути її знову і знову. Чудо нагодування п’яти тисяч нагадує як колись Бог дарував Ізраїлеві манну в пустині, так сьогодні Ісус дає людям їжу в пустинному місті. Це помноження п’яти хлібів та двох риб це потвердження того що Бог справді дбає про духовні та тілесні потреби людей, опікується ними. Коли ж апостоли запропонували Ісусові щоб Він відпустив народ щоб вони могли собі придбати щось з’їсти, то Господь не згодився із їхньою пропозицією, а натомість запропонував їм знайти поживу для цих людей. Тут бачимо що Господеві не байдужа доля людини, що Бог ніколи не залишає людину сам на сам із своїми проблемами, але завжди готовий пережити труднощі разом із нами.

Крокуючи життям ми зустрічаємось із численними викликами, потребами, труднощами. Це чудо це чудовий урок для усіх християн усіх часів і усіх народів. Поруч із нами є голодні та спраглі люди. Якщо навіть вони не відчувають голоду чи спраги то вони спраглі співчуття, любові, підтримки. уваги, милосердя, прощення, доброго слова. До кожного із нас Господь промовляє: «Не треба їх відсилати до когось, накидати їх комусь… дайте їм те що маєте… свій час, ідеї, гроші, таланти, спритність, відвагу, оптимізм, посмішку, любов, співчуття, милосердя…» Решта додасть Господь.

Влітку 1959-го тринадцятирічний Роберт Гілл жив в Італії, де його батько, сержант Американської армії, проходив службу. Роберт прочитав про гуманітарну місію доктора Альберта Швейцера в Африці та вирішив допомогти. Власних грошей дитини вистачило на одну упаковку аспірину. Оскільки на пересилку коштів не було, Роберт написав листа командуючому авіаційними силами Італії з проханням при нагоді “закинути” ліки до одного з госпіталів. Вражений емоційністю молодого чоловіка командуючий передав листа італійському радіо. Журналісти зробили невеликий сюжет де розповіли про гуманітарну місію і наміри Роберта допомогти лікарям. Через короткий час тисячі італійців приєдналися до благодійного наміру. В липні 1959-го Роберт Гілл супроводжував до Африки чотири з половиною тони медикаментів вартістю в понад 400 000 доларів на літаках наданих урядами Францій та Італії. Доктор Швейцер зазначив: “Я ніколи не думав, що дитина може стільки зробити для госпіталя”. “Я мав лише одну пачку аспірина, і бажання послужити Богові доброю справою” – казав Роберт. Дивним чином Господь прийняв дарунок дитини і багатократно помножив його, претворивши на 4,5 тон ліків.

У наш час ми теж у деякій мірі є свідками такогож чуда коли за посередництвом волонтерів кожен у міру своїх сил допомагає нашим бійцям на Сході України чи пораненим у госпіталях.

Євангельська розповідь (Матея 14:14-22), показує нам чудо Спасителя, Він помножує хліб та рибу, годує велику кількість людей. Але тут також бачимо ділення дарами. Люди мали 5 хлібів та дві риби і почали ними ділитися із іншими, давати іншим. А це є урок для нас щоб теж ділились із іншими тим що маємо, щоб ми не замикались у собі, щоб ми завжди старались допомогти ближньому стати йому в пригоді.

Ісус Христос не просто вчинив чудо помноження хлібів, але вчить щоб ми ділились із іншими, щоб ми навчились давати іншим те що в нашій силі та спромозі – а все інше доповнить Бог. Навчімось робити все що можемо, а Бог доповнить та помножить.Євангелія вчить нас милосердя, вчить нас сердечності, вчить як приймати того, хто приходить. “Дайте ви їм їсти”, – чуємо сьогодні наказ нашого Спасителя. Амінь.

Залишайте свої коментарі

0 / 300 Обмежання символів
Ваш текст повинен бути між 10-300 символів
  • Коментарів немає
ShoppingASEhandelASErhvervIndexDKServiceIndexDK