Цитата дня:

Неможливе в людей, можливе є в Бога
(Лк. 18,27).

Цікаве

Сон серця, або релігія без Бога

У людей завжди безліч запитань до священика. У цьому переконують збірники відповідей різних отців, що постійно видаються. Про це свідчить кількість сайтів з розділом «запитання до священика». Складно собі уявити, наприклад, розділ «запитання до пожежника» або «запитання до військового». Мабуть, популярність «запитання до священика» можна порівняти лише із «запитанням до лікаря». Здавалося б, потрібно радіти такому інтересу до слова священнослужителя. Однак, коли мені довелося заглибитися в масу поставлених запитань, на мене очікувало розчарування й здивування.

Заповідь, яку неможливо виконати

Є один простий і наочний спосіб зрозуміти, наскільки ти далекий від Бога. Це формула преподобного Силуана Афонського: «У кого немає любові до ворогів, у того немає й Духа Божого». Любов до ворогів, молитва за тих, хто нас ненавидить, — це, виявляється, не талант «особливо продвинутих», а насущна необхідність для кожного, хто хоче бути з Христом. Про вічну новизну цієї заповіді — фрагмент з книги протопресвітера Олександра Шмемана «Євхаристія — Таїнство Царства».

Ікона Зіслання Святого Духа

У празнику Зіслання Святого Духа сповняється обіцянка Христа, що після Його відходу на небо Отець пішле учням і Церкві іншого Утішителя, Святого Духа, який дасть повне навчання всього, що Христос об'явив (Йо. 14, 26). Оскільки учні не змогли зразу прийняти все, а Христос казав, що має ще „багато” що їм оповісти, то зробити це мав Святий Дух: „Дух істини... наведе вас на всю правду” (Йо. 16, 13).

Великі майстри східної ікони воліли зосередити свою увагу на найважливішому: на народженні Церкви. Як не дивно, але тут нема постаті Богородиці. Проте не забуваймо, що апостоли сидять на кріслах, як учасники Вселенського Собору. Посеред них бачимо порожнє, але освітлене місце: це невидимий, але завжди присутній Христос, Глава свого містичного Тіла.

Поради для доньки

..жінка така – оздоба чоловіка свого, якому вона віддає найніжнішу прив’язаність. Вона – товаришка всіх хвилин його життя, вміє знайти тисячі обставин, аби йому сподобатися і стати йому милою. Він знайде в ній утіху у своїй хворобі, біля неї відпочине після клопіткої праці та марудних справ. Якщо жінка зуміє завоювати його довіру, він звертатиметься до неї по пораду, шануватиме її думку, і тільки з нею провадитиме справи.

ShoppingASEhandelASErhvervIndexDKServiceIndexDK