Цитата дня:

Божа сила звільнить від нашої слабкості і допоможе виконувати Його волю, бона також допоможе нам стати схожими на Христа.
Біл Гойбелс

Як хочете, щоб робили вам люди, так і ви робіть їм...

 

У сьогоднішньому євангельському читанні Христос нам говорить про одну із найважливіших людських чеснот – любов. Говорить дуже просто і доступно. Любов стає християнською, Божественною, тоді, коли людина, люблячи, забуває себе. Забути себе дано святим, але любити, не шукаючи нагороди, не просячи, не вимагаючи любові за любов, не вимагаючи подяки за її прояв – початок християнської любові.

На перший погляд нам здається, що виконати цей заповіт Ісуса Христа неможливо. Бо як можна любити того, хто тебе скривдив, чи зробив якесь зло? Але Христос ніколи не навчав того, чого не могла б виконати чи перенести людина. Бо Він Сам є Богочоловіком, має дві природи – Божественну і людську, – і тому добре знає що може, а чого не може людина.

Як же Спаситель почав навчати про справжню християнську любов? Він говорить: "Як хочете, щоб робили вам люди, так і ви робіть їм" (Лк. 6,31). Це прості слова, що водночас містять у собі велику істину. Задумаймося на хвилинку над ними. Христос навчає нас любові, навчає віддавати свою любов ближнім. Якщо хочете, щоб до вас були добрими, то і ви будьте добрі до інших. Якщо хочете, щоб вас любили, то і ви любіть інших. Якщо хочете, щоби вам прощали, то і ви прощайте інших. Водночас, якщо хочете, щоби вас не кривдили, то і ви не кривдіть інших.

Кожна людина влаштована так, що бажає для себе добра. Ніхто не може сказати, що хоче для себе якоїсь кривди чи чогось поганого, тому що ми любимо себе. А якщо так, то чому деколи робимо зло іншим, кривдимо когось, зневажаємо? Адже, якби ми були на їхньому місці, то не хотіли б щоби до нас так ставилися.

Дальше Христос говорить: «Благословляйте тих що вас проклинають, моліться за тих, що вас зневажають… Як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само… Любіть ворогів ваших, добро чиніть тим, які вас ненавидять… Позичайте не чекаючи назад нічого…» (Лк. 6,17-49). Які премудрі, високі настанови і заповіді. Але не так часто ці заповіді втілюються в нашому житті.

Люди є різні. Різними є почуття, якими ми керуємось щодо них: любов, байдужість, симпатія, неприязність, ненависть.  А перше та єдине, що має супроводжувати нас у житті – це любов. Так, без сумніву, вона не може бути однаково для всіх, бо інакші почуття батьків до дітей і чоловіка до дружини, неоднакова  наша любов до добрих приятелів та родини, гарних сусідів. Але якою б вона не була – батьківською, подружньою, милосердною, дружелюбною – любов ніколи не має переростати в ненависть.
Апостол і Євангелист Іван Богослов говорить: «Той хто не любить брата свого, перебуває в смерті, усякий хто ненавидить брата свого є людиновбивцею» (Ів. 3,14-15).

Старозавітній мудрець Ісус, син Сираха, прекрасно говорить: «Хто копає яму, сам упаде в неї, і хто ставить сіті, сам буде уловлений нею. Хто робить зло, на того обернеться воно» (Сир. 27,29-30).

Дорогі браття і сестри! Сьогоднішнє Євангеліє показує нам, яким повинен бути справжній християнин. Якщо ми хочемо бути дітьми Божими, то повинні повчитися віддавати  безкорисливо все. Це, звичайно, дуже важко для людей, але без цього немає спасіння. Якщо ми не любимо своїх ближніх, яких бачимо, то за словами святого Івана Богослова: «Як можемо любити Бога, Якого не бачимо» (Ів. 4,20). Але найважливіше для спасіння кожного з нас є любов до ворогів. Якщо ми навчимося любити ворогів наших, то ближніх буде любити набагато легше.

Так, нам через нашу гордість і гнів дуже важко виявляти любов до тих, хто кривдить нас. Але ми повинні намагатися хоча б не відповідати злом на зло: змовчати, потерпіти, помолитися Богові, щоби Він додав нам терплячості і мудрості. Святі Отці говорять, що вогонь ніколи не можна загасити вогнем, а тільки водою. Так само і зло ми можемо згасити тільки добром і любов’ю.

Тож завжди пам’ятаймо у своєму житті цю заповідь Ісуса Христа. Наповнюймо світ добром і любов’ю, щоб і нам називатися "синами Всевишнього і отримати велику нагороду Царства Небесного". Амінь!

 

 

 

Залишайте свої коментарі

0 / 300 Обмежання символів
Ваш текст повинен бути між 10-300 символів
  • Коментарів немає
ShoppingASEhandelASErhvervIndexDKServiceIndexDK